Κύριο περιεχόμενο

Οδηγίες Στοματικής Υγιεινής

οδηγίες στοματικής υγιεινήςΣε κάθε ασθενή στο ιατρείο γίνεται ενημέρωση για τη συχνότητα, τη διάρκεια και τον τρόπο που πρέπει να βουρτσίζει τα δόντια του, ανάλογα με τις ανάγκες του, αλλά και για τη χρήση μεσοδόντιου καθαρισμού (οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια).

Η εκπαίδευση γίνεται με επίδειξη σε εκμαγεία, αλλά και εντός της στοματικής κοιλότητας του ασθενούς.

 

 

 

Καθαρισμός δοντιών

καθαρισμός δοντιώνΟ καθαρισμός των δοντιών είναι μία απλή και ανώδυνη διαδικασία που γίνεται με τη χρήση υπερήχων με σκοπό την απομάκρυνση της πλάκας και της τρυγίας (πέτρας) από τις οδοντικές επιφάνειες. Μετά από αυτή τη διαδικασία ακολουθεί η στίλβωση των δοντιών (απομάκρυνση χρωστικών από τις επιφάνειες των δοντιών).

Η χρονική διάρκεια της διαδικασίας διαφέρει σε κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του, όπως επίσης και η συχνότητα με την οποία πρέπει να επαναλαμβάνεται μέσα στο έτος.

 

 

Φθορίωση

φθορίωση

Η φθορίωση είναι μία πολύ απλή διαδικασία που γίνεται μετά τον καθαρισμό και τη στίλβωση των δοντιών.

Είναι η τοποθέτηση μεγάλων συγκεντρώσεων φθορίου επάνω στις οδοντικές επιφάνειες.

Εφαρμόζεται είτε με την εφαρμογή βερνικιού με τη χρήση πινέλου, είτε με την τοποθέτηση γέλης (gel) με τη χρήση δισκαρίου.

Πραγματοποιείται κυρίως σε παιδιά και εφήβους για την πρόληψη τερηδονισμού των δοντιών, αλλά και σε ενήλικες για την αντιμετώπιση της οδοντικής ευαισθησίας.

Καλύψεις οπών και σχισμών

καλύψεις οπών και σχισμώνΟι προληπτικές αυτές εμφράξεις (sealants) πραγματοποιούνται κυρίως σε παιδιά και εφήβους, στα οπίσθια δόντια με έντονη μορφολογία ή με αυξημένο κίνδυνο τερηδονικής προσβολής.

Πρόκειται για μία γρήγορη διαδικασία, κατά την οποία εφαρμόζεται λεπτόρρευστο συνθετικό υλικό, διαφανές ή λευκωπό επάνω στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών, κάνοντάς τα λιγότερο επιρρεπή στην ανάπτυξη τερηδόνας σε αυτές τις επιφάνειες.