Κύριο περιεχόμενο

Θεραπεία ουλίτιδας-περιοδοντίτιδας

θεραπεία ουλίτιδας περιδοντίτιδας

Ουλίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή των ούλων και οφείλεται στην οδοντική μικροβιακή πλάκα. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα εξέρυθρα ούλα, αιμορραγία στο βούρτσισμα ή και κάποιες φορές αυτόματα.

Η θεραπεία της γίνεται με οδοντικό καθαρισμό, οδηγίες στοματικής υγιεινής και επανεξέτασης του ασθενούς.

Η περιοδοντίτιδα αποτελεί εξέλιξη της ουλίτιδας και πρόκειται για φλεγμονή που επηρεάζει όλους τους περιοδοντικούς ιστούς. Κύρια χαρακτηριστικά της είναι αιμορραγία των ούλων, απώλεια ιστών, αποκάλυψη των ριζών, κινητικότητα δοντιών, απώλεια οστού και τελικό στάδιο απώλεια δοντιών.

Η θεραπεία της γίνεται με οδοντικό καθαρισμό και ριζικές αποξέσεις (πιο «βαθύ καθαρισμό»), οδηγίες στοματικής υγιεινής, επανεξετάσεις του ασθενούς και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις παραπομπή σε εξειδικευμένο περιοδοντολόγο για την εφαρμογή χειρουργικών τεχνικών.

 

Εμφράξεις δοντιών

εμφραξεις δοντιωνΗ τερηδόνα είναι μια νόσος μικροβιακής αιτιολογίας που προσβάλλει τους σκληρούς οδοντικούς ιστούς, σχηματίζοντας μία κοιλότητα.

Για τη θεραπεία της τερηδόνας πραγματοποιούνται οι εμφράξεις (σφραγίσματα) των δοντιών, συνήθως σε μία συνεδρία, με την αφαίρεση του μολυσμένου ιστού από το δόντι και την αποκατάστασή του με σύνθετη ρητίνη.

 

 

Ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) δοντιών

ενδοδοντικη θεραπείαΕνδοδοντική θεραπεία είναι η διαδικασία που πραγματοποιείται όταν ο πολφός (το εσωτερικό τμήμα του δοντιού που αποτελείται κυρίως από αγγεία και νεύρα) έχει μολυνθεί ή έχει νεκρωθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί για παράδειγμα σε δόντια με βαθιά τερηδονική βλάβη ή μεγάλη αποκατάσταση και σε δόντια που έχουν ρωγμή ή κάταγμα.

Ο ασθενής συνήθως αναφέρει έντονη ευαισθησία ή πόνο στο συγκεκριμένο δόντι, πόνο κατά τη μάσηση ή και την εμφάνιση αποστήματος στις περιπτώσεις που ο πολφός του δοντιού έχει ήδη νεκρωθεί.

Η ενδοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει τη διάνοιξη του δοντιού, την απομάκρυνση του μολυσμένου ιστού με μηχανικά και χημικά μέσα, την πλήρωση των ριζικών σωλήνων με εμφρακτικό υλικό και στη συνέχεια την αποκατάσταση του δοντιού. Συνήθως η διαδικασία ολοκληρώνεται σε 2 με 3 ραντεβού.

 

Εξαγωγές δοντιών

εξαγωγες δοντιωνΗ εξαγωγή ενός δοντιού αποτελεί μία έσχατη λύση και γίνεται μόνο όταν ένα δόντι δεν μπορεί να αποκατασταθεί και να παραμείνει λειτουργικό στη στοματική κοιλότητα.

Στις περιπτώσεις αυτές φροντίζουμε η διαδικασία να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

 

 

 

 

 

Ένθετα-Επένθετα-Υπερένθετα

επενθετα υπερενθεταΠρόκειται για έμμεσες αποκαταστάσεις των δοντιών, που κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και στη συνέχεια συγκολλούνται στο δόντι. Είναι από σύνθετη ρητίνη ή κεραμικές και αναλόγως το μέγεθός τους διακρίνονται σε ένθετα, επένθετα ή υπερένθετα.

Υπερτερούν έναντι των άμεσων αποκαταστάσεων ως προς την αισθητική και την αντοχή τους.

 

 

 

 

Στεφάνες-Γέφυρες-Εμφυτεύματα

στεφανες γεφυρες εμφυτευματαΟι στεφάνες (κοινώς θήκες) είναι μεταλλοκεραμικές ή ολοκεραμικές αποκαταστάσεις που γίνονται σε περιπτώσεις που έχουμε εκτεταμένη απώλεια οδοντικής ουσίας και το δόντι δεν μπορεί να αποκατασταθεί με άμεση ή έμμεση έμφραξη.

Πραγματοποιείται παρασκευή (τρόχισμα) του δοντιού και μετά τη λήψη αποτυπώματος κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και έπειτα συγκολλούνται στο δόντι. 

Οι γέφυρες πραγματοποιούνται για να αποκαταστήσουν ελλείποντα δόντια. Στις περιπτώσεις αυτές παρασκευάζονται τα παρακείμενα δόντια για να συγκρατήσουν την αποκατάσταση και μετά τη λήψη αποτυπώματος κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και έπειτα συγκολλούνται στα δόντια.

Μία άλλη επιλογή για την αποκατάσταση ελλείποντος  δοντιού είναι η τοποθέτηση εμφυτεύματος.

Πραγματοποιείται σε δύο στάδια:

α) το χειρουργικό κατά το οποίο γίνεται η τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο οστό και

β) το προσθετικό κατά το οποίο γίνεται η λήψη αποτυπώματος και σε συνεργασία με το εργαστήριο κατασκευάζεται η προσθετική αποκατάσταση του δοντιού.

Υπερτερεί ως επιλογή έναντι των γεφυρών καθώς δεν θίγονται τα παρακείμενα δόντια. 

 

Κινητές Οδοντοστοιχίες

κινητες οδοντοστοιχιεςΠρόκειται για εργασίες που πραγματοποιούνται για να αποκαταστήσουν γνάθους με ολική ή μερική νωδότητα˙ ολική και μερική οδοντοστοιχία αντίστοιχα.

Κατασκευάζονται στο οδοντοτεχνικό εργαστήριο και συνήθως χρειάζονται 5 επισκέψεις στο ιατρείο και επανξετάσεις.

 

 

 

 

 

Νάρθηκες βρυγμού

ναρθηκας βρυγμουΒρυγμός ονομάζεται το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών. Είναι μία παραλειτουργική συνήθεια που εκδηλώνεται κυρίως κατά τη διάρκεια της νύκτας, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας σε έντονα στρεσογονόνες καταστάσεις. Είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για το σύνολο του στοματογναθικού συστήματος (κροταφογναθική διάρθρωση, μύες και δοντιά) και συνήθως επιφέρει πονοκεφάλους, πόνο ή και ήχο στην άρθρωση, ρωγμές ή κατάγματα στα δόντια ή σε αποκαταστάσεις (π.χ. σφράγισμα) που αυτά φέρουν, καθώς και αποτριβές των δοντιών με αποτέλεσμα τη μείωση του ύψους του προσώπου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις συστήνεται η κατασκευή εξατομικεύμενου ενδοστοματικού νάρθηκά, πραγματοποιείται σε δύο ραντεβού, αλλά είναι απαραίτητη η τακτική επανεξέταση του ασθενούς.

Οι νάρθηκες δεν θεραπεύουν το βρυγμό, αλλά αντιμετωπίζουν και προλαμβάνουν τα συμπτώματά του.